Висшият адвокатски съвет отмени решението на Софийската адвокатска колегия да отпише адвокат Симеон Миков. С други думи, той може да продължи да упражнява професията си. Поредица от разследвания на bTV разкриха, че адвокат Миков е пълномощник на мними кредитори, от името на които се отнемат парите и имуществото на набедени длъжници.

Как се стигна до този обрат, коментира в студиото на „Тази сутрин” зам.-председателят на Софийската адвокатска колегия Пламен Ангелов.

„Вие като журналисти казахте А, Софийската адвокатска колегия каза Б, но стигнахме и до буква В: Висшия адвокатски съвет, където нещата спряха”, коментира Ангелов.

Пламен Ангелов
Снимка: bTV

Според обяснението му, Висшият адвокатски съвет не е приел аналогията на закона, с която Софийската адвокатска колегия е изключила адв. Миков.

„Нашият основен мотив е, в чл. 1 в Закона за адвокатурата е записано какви качества трябва да притежава адвокатът – нравствени и професионални. Отписахме Миков заради морални причини.

Висшия адвокатски съвет не признава процесуалното прилагане на аналогията на закона, макар колегите да казаха, че Симеон Миков е срам за адвокатурата”, посочи Ангелов.

Тази тема е поредният сигнал към законодателя, който да приеме действия за промяна на закона за адвокатурата, смята той.

Вижте още във видеото: