6 млн. лв. коледни премии са си разпределили членовете на ВСС и всички магистрати и съдебни служители в страната. Това каза пред bTV Соня Найденова – представляващ т.нар. правителство на съдебната власт.  Според нея средно на човек ще се паднат между 300-400 до 1000 лева над заплатата.

Преди ден правосъдният министър Христо Иванов посъветва членовете на ВСС вместо да си раздават бонуси да похарчат парите за нов софтуер за разпределение на делата. Изказването му бе в контекста на скандала в Софийския градски съд с разпределението на делата. Няколко магистрати  от СГС в различни интервюта обявиха, че определени дела са разпределят между трима съдии.

Едва преди ден и две близо две години след първите сигнали за възможността софтуерът за случайно разпределение на делата да бъде манипулиран, ВСС най-накрая реши, че ще замени спорната система „LawChoice“. Това стана след сериозен натиск от страна на неправителствения сектор, поредица от критики от Европейската комисия и серия скандали в Софийския градски съд, които поставиха въпроса дали изобщо в съдилищата има случайно разпределение на делата.


Днес Найденова обяви, че правосъдният министър се е шегувал, че трябва парите за бонуси бъдат дарени за нов софтуер, който по думите й ще струва около 100 000 лв.

Тя призна, че компютърни специалистите са установили, че системата за случайно разпределение на дела може да бъде манипулирана.

Относно първоизточника на нападките към съдебната система в последния скандал – френският посланик Ксавие дьо Кабан, Найденова посочи: „Убягна нещо много интересно от думите на френския посланик. Писмото, с което той сезира ВСС, беше получено, след излъчването на неговото интервю. Той сподели, че за тези негови притеснения и съмнение е разговарял дни по-рано с министъра на правосъдието. т.е. ние сме изгубили ценно време“, коментира тя. Можеше да направим проверки и да не се налага да излага тези обвинения публично, добави Найденова, която чевръсто бягаше от конкретика в отговорите си с аргумента, че „ние, юристите, трябва да почиваме на факти”.