Пешеходна пътека – символ на спасените човешки животи, ще бъде открита днес в Симеоновград на булеварда, където преди четири години бяха убити шестима младежи. На Великден 2011 година те бяха тръгнали на църква, но пиян водач отне животите им, помитайки ги на тротоара.

Шофьорът Данаил Георгиев и братовчед му Живко Желев, който му е дал колата, вече изтърпяват присъдите си в затворническото общежитие в Гълъбово. Георгиев получи 12 години затвор и лишаване от право да управлява кола за срок от 15 години, а присъдата на Желев бе намалена на 7 години.

При катастрофата оцеляха момче и момиче, които също са били на тротоара във фаталната нощ.

С откриването на пешеходната пътека днес родителите се надяват да бъдат спасени още човешки животи. След трагедията булевардът беше ремонтиран, но това го превърна в писта, по която преминава трафикът от Турция към Русе.

Живеещите на булеварда смятат, че високата скорост е въпрос на културата на шофьорите. От друга страна обаче те имат твърде много права, което ги прави безстрашни на пътя.

Родителите на загиналите младежи успяха да направят някои промени в закона с подписка в парламента, но те все още искат този тип убийства да мине в графата предумишлени, тъй като в момента се наказват с по-леки или условни присъди.