Снегът блокира цели области в страната. Затворени са проходи и гранични пунктове

В бедствено положение са Хасково, Кърджали, Шумен, община Гълъбово, Костинброд и няколко селища във Велинград.

Снегът блокира изцяло пътищата на Русе, Разград, Шумен и Силистра. Там е забранено движението на всички превозни средства.

Хиляди домакинства са без ток

Пътната обстановката остава тежка. Пет от проходите в страната са напълно затворени - Златишки, Твърдишки, Върбишки, Троянски и Айтоски, а с ограничения за трафика са Дюленски, Вратник, Шипка, Петрохан, Пампорово, Рожен, Превала, Печинско.

Няма затворени магистрали, след като по-рано АМ "Люлин" бе отворена и в двете посоки. Настилките са заснежени, но се обработват.

В 20 области има затворени пътища и участъци - някои временно, други за неопределен период.

Със заповед на директора на Пътната агенция е въведена забрана за движение на товарни автомобили над 10 тона.

Затворени са граничните пунктове "Капитан Андреево", „Дунав мост”, в Оряхово, Кардам и Силистра.

Затворени  са пристанищата в Бургас и Варна . Не се извършват полети от летище Пловдив.

Има блокирани хора

обяви в ефира на bTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Блокираните на пътя Дупница-Самоков са били изведени от колите им, които ще бъдат изтеглени на по-късен етап.

В Русе все още не всички могат да се доберат до домовете си, призна още Павлова. Силният вятър не позволява да се почисти заради навяванията.

Остава в сила за цялата страна забраната за движение на тежкотоварните камиони, каза още регионалният министър.

„Имаме големи опашки в аварийните ленти по магистралите,” каза още Лиляна Павлова, но отбеляза, че магистралите са отворени и се обработват. Тя увери, че има достатъчно запаси от сол. „Използваме солниците в Бургас и внасяме египетска сол”.

Павлова призова гражданите, на които не се налага да пътуват, да не го правят.

В Североизточна България ситуацията е критична

Пътищата в областите Русе, Силистра, Разград и частично Добрич са затворени за движение, заради обилни снеговалежи, силно снегонавяване и паднала гъста мъгла.

Затворени са всички пътища в областите Русе, Силистра и Разград. Там снегопочистващите машини са напълно блокирани един път заради големите снегонавявания, които образуват огромни преспи на пътя, но и заради гъстата мъгла на места.

Русе отново остана откъснат от света. Още снощи част от общински пътища бяха затворени заради навяванията и високите 3 метра преспи. Силата на вятъра тази сутрин достигна 100 км/ч и затрудни изключително много работата на снегопочистващата техника. Сложната метеорологична обстановка принуди община Сливо поле да обяви бедствено положение, въпреки че засега има ток, вода и хранителни запаси.

По последна информация всички бедстващи в района на Русе вече са по домовете си.

50 автомобила бяха хванати в снежния капан по пътя Червена вода-Семерджиево-Ветово.160 души останаха блокирани в завод край Русе, след като снежна преспа препречи пътя им.

Ледоходът по Дунав е достигнал 50 %. Вятърът в момента е със сила 100 км/ч.

Спряно е движението на всички превозни средства през „Дунав мост” и в двете посоки.

25 % от учениците в областта не посещават училище по преценка на родителите, а общо 19 учебни заведения са затворени по разпореждане на Инспектората по образование. Ледоходът по река Дунав достигна 60 %. Големите конвои и плавателни съдове вече са прибрани в защитени зимовници в изчакване времето да се подобри.

Седем коли и автобус с работници се удариха в Разградско

край село Ушинци. При инцидента,станал тази сутрин, няма пострадали, но той бе един от поводите за въвеждане на пълна забрана за движение в област Разград.

Наши зрители също ни изпратиха кадри за рубриката „Аз репортерът” на сайта на bTV. Вятърът  е със скорост 26 метра в секунда, видимостта почти нулева, около метър. Дори машина на пътна помощ закъса на метри от изхода на Разград.

Силният вятър и усложнената метеорологична обстановка затрудняват движението на много места в страната. Заради ураганният вятър е затворен пътят от Силистра към Добрич. Затворени са и третокласни пътища в района на Кърджали, Хасково и Гълъбово.

"Дунав мост" е затворен по разпореждане на властите и от България, и от Румъния. Решението е окончателно и до второ нареждане и не се пропускат никакви превозни средства

Част от главния път Е-80 между село Капитан Андреево и граничния пункт Капитан Андреево е залят от придошлите води на река Каламица. Леките коли се пренасочват към границата при Лесово.

В Ямбол  силният вятър откърти около 250 кв. метра метална конструкция  от покрива на автосервиз през нощта. Металната конструкция се е стоварила върху една от големите улици. През целия ден днес работници я разрязваха, за да освободят пътя.

35 скиори са блокирани при скиписта „Картала” над Благоевград

след като снежна маса се свлече и затвори пътя. Своеобразната лавина е висока над 5 метра и дълга 30.

Тъй като изпратеният снегорин не е успял да се справи, общината търси специализирана техника за извозване на снега и разчистване на пътя.

При желание от страна на скиорите, те могат да се придвижат пеша, но автомобилите им ще останат в местността Бодрост.

Затворен е и пътят за хижа Македония.

Местните власти предупреждават, че има опасност от свличане на нови снежни и скални маси.

Заради силните снеговалежи след обяд може да бъдат разширени забраните по пътищата в областите Търговище, Добрич и Варна.

В област Варна поради снегонавяване вече са затворени пътищата Оброчище – Вълчи дол – Суворово и Добротич – Вълчи дол. Мярката засегна още пътя Ветрино – Калоян – Векилски и Шумен – Изворник – Червенци – граница Добротич, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Вълнението на морето във Варна достигна 5 бала. Дъждът, който валеше до обяд, рязко замръзна с понижаването на температурите привечер.

Шумен е другата област с изцяло затворени пътища. Заради лошото време ученици не успяха да се приберат до родните си села - някои останаха при роднини, други бяха настанени в социално заведение.

Снегорини и линейки бяха основните превозни средства, които се движеха по пътищата на Лудогорието днес. През целия ден бе забранено пътуването с други автомобили. Вятърът със скорост 26 м/сек. позволяваше видимост до 1 метър. Снегорините помогнаха и на ученици да се приберат по домовете си.

26 села в Добричко са без ток, а 12 без вода. Силният вятър бушува още от сутринта. Затворен за движение е пътят от Добрич за Силистра. Община Тервел остана без връзка със страната, тъй като и пътя за Добрич е затворен. В Тервелско снегът е най-много, а навяванията по пътищата най-големи.  На места видимостта е под 10 метра от снежната пелена, която покрива пътното платно.

Автомагистрала „Люлин” е отворена отново

Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Магистралата е отворена и в двете посоки за леки и лекотоварни автомобили. Пътната артерия между София и Перник бе затворена по-рано заради силния вятър, който затрудни сериозно почистването на снега. Бурните ветрове в този регион създадоха много пречки и по воторкласните пътища.

Всички останали магистрали са отворени и се почистват. Отворени са основните проходи – Предела, Проходът на републиката, Шипка, Искърското дефиле, Петрохан.

Пътят София-Пирдоп е затворен за всички моторни превозни средства. Мярката се налага поради снегонавявания.

В област София е въведено бедствено положение на територията на община Костинброд. Мярката се отнася за селата Безден, Богьовци, Бучин проход, Дреново, Дръмша, Градец, Опицвет, Понор, Чибаовци и Царичина. В общините Елин Пелин, Правец и Костинброд има населени места без електричество. Нарушено е водоснабдяването в селища от общините Костинброд и Правец.

Община Радомир въвежда забрана за движение на коли на територията на общината. Пътуващите към Столицата трябва да ползват обходен път Кюстендил-Дупница-София. Блокиран е пътят между Перник и Брезник.

Затворени са ГКПП Дунав мост, Кардам и Силистра. Има информация и за села без ток, като само в Добричко са над 50. Летище София работи нормално, при зимни условия с малки закъснения, заради процедурите срещу обледеняване. Аерогарата в Пловдив е затворена. В Пловдив утре е обявена ваканция за учениците.

Шест влака са блокирани от преспи

Край София, Силистра и Велинград преспите и ледът блокираха общо шест композиции. На столичната Централна гара влаковете пристигаха и тръгваха със закъснение от 30 минути до 3 часа.

Заради тежките зимни условия закъсали влакове имаше в цялата страна. На гара Владая два влака престояха повече от 6 часа.

Влаковете по линията София-Кюстендил спряха заради дълбоките преспи и заледяването на ходовите части.

Кадри на вагоните от международния влак София-Букурещ ни изпрати наш зрител в рубриката "Аз, репортерът".

Министърът на транспорта заедно с аварийни екипи проверява жп трасетата в района на наводненията. Ивайло Московски заяви, че най-сериозна е ситуацията на около 5 километра от залятото село Бисер.

Един участък от между 800 и 1000 метра вълната е отнесла почти целия насип и железният път е пропаднал.

Близо до Силистра има 2 или 3 блокирани електрически мотриси и са изпратени дизелови допълнително, за да могат да ги изтеглят.

От БДЖ съобщиха, че продължава възстановяването на участъка между Симеоновград и Хасково, където вчера заради свлачище дерайлира международният пътнически влак Белград-Истанбул.

В зоната на наводненията движението на влаковете изцяло е спряно

От АПИ призовават шофьорите да се въздържат от пътувания или да тръгват на път след подходящата подготовка на автомобила.

В ранните часове пътната обстановка в София беше усложнена

Обилният снеговалеж попречи за почистването на улиците. Блокирали автомобили възпрепятстваха нормалния трафик. На бул. „Христо Ботев” се събраха над 7 трамвая - блокирани от натрупани преспи и закъсали превозни средства по големите кръстовища. Паднало дърво затвори тази сутрин Северната дъга на Околовръстното шосе на София. Автомобилите се пренасочваха през Южната дъга.

В Пловдив за четири часа натрупа нови 30 сантиметра

снежна покривка и до края на деня се очаква още 10. 90 почистващи машини и близо 400 служители се борят със снега по основните булеварди и мостове. За щастие малко шофьори се престрашиха да излязат с автомобилите си в града. От утре до края на седмицата учениците са разпуснати във ваканция.

Очакваме вашите снимки и видео материали за обстановката в страната в рубриката "Аз, репортерът"

В област Варна поради снегонавяване вече са затворени пътищата Оброчище – Вълчи дол – Суворово и Добротич – Вълчи дол. Мярката засегна още пътя Ветрино – Калоян – Векилски и Шумен – Изворник – Червенци – граница Добротич.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!