Нова телефонна измама, замаскирана като томбола, набира популярност у нас.

Измамници звънят от името на несъществуваща фирма и съобщават на жертвите си, че са спечелили 3000 лв. Докато им обясняват нашироко правилата на томболата обаче, те държат ги държат на телефона.

Един от потърпевшите от акцията на измамниците се свърза с екипа на bTV и разказва за новата измама.

Всичко започва с телефонно позвъняване една сутрин, когато потърпевшата, която пожела да остане анонимна и условно ще наречем Деси, е на работното си място.

„Първо не чух телефона. След това върнах телефонно обаждане и започнаха като типичния телефонен оператор все едно звъниш на някой от големите компании: „Здравейте, аз съм Петя Димитрова. Вие спечелихте...”, разказва тя.

Още тогава Деси се усъмнява, тъй като преди години баба ѝ става жертва на ало-измама и губи 2000 лв.

Пред нашата камера Деси отновно се обажда на измамниците, които дори не разбират, че разговарят с нея за трети път в този ден. Служителят на фирмата, наречена „Вива мобайл”, отново се представя като Петя Димитрова разяснява правилата на играта. Тя обяснява, че телефонният номер на Деси е попаднал в томболата, тъй като е лоялен клиент и плаща сметките си редовно.

„Вие сте 19-тата ни клиентка за днес, която печели 3000 лева и плазмен телевизор като лоялен абонат. Да ви е честито”, коментира служителката. След това обаче тя обяснява, че според регламента спечелилата трябва да закупи талон на стойност от 50 лв. Обещава, че сумата ще бъде възстановена, веднага щом ѝ доставят наградата.

Оказва се, че въпросният талон всъщност е ваучер за телефонни разговори. Условието е да бъде закупен в рамките на 1 час. През това време Петя държи разговора постоянно на линия. Повтаря няколко пъти, че той е напълно безплатен и във всеки удобен случай се цитират имената на трите GSM-оператора за повече достоверност.

„Аз ще съм постоянно на линия, за да мога да ви насочвам къде да отидете, какво да кажете, как да въведете кода”, твърди Петя и се оправдава, че това ѝ е работата.

Преди да изтече въпросния час обаче Петя прекъсва разговора с уговорката да се обади по-късно, за да продиктуваме кода на ваучера.

След справка в Търговския регистър се оказва, че „Вива мобайл” не съществува. Единствената фирма с това име, която екипът ни откри, е със седалище в Зимбабве. Мнимият служител обяснява, че тя работи и с трите български мобилни оператора.

След проверка на bTV се оказва, че номерът, от който звънят измамниците, е регистриран е на ул. „Плиска” в Ботевград.Именно там живее и буферът в схемата – Ангел Николов.

Предложението за измамата дошло от племенника му Гошо, който предложил да му плати, за да подписва договорите за картите. По думите на Ангел има около 200 на негово име.

„Вика ще ти дам 50 лв, а за мен 50 лв са много, аз съм безработен”, разказва Ангел.

Мъжът разбира в какво се е замесил едва след като започва да получава призовки за разпити всяка седмица.

„Ни съм крадец, ни съм убиец, ни съм излъгал досега, нито съм измамил. Какво да правя, излъга ме”, споделя Ангел и обяснява, че вече никога не би се съгласил да участва в подобна схема.

Жалби от телефонните номера на Ангел Николов се получават постоянно и от цялата страна. За грешката си той отговаря с цената на всекидневни разпити. Племенникът Гошо пък е заминал в чужбина и е обявен за издирване.