Здравното министерство подготвя промени в работата на Фонда за лечение на деца, с които да се ограничи ролята на Обществения съвет. Родители и членове на Обществения съвет се обявиха срещу измененията и заплашиха с протести.

Предложените промени идват след скандала около казуса с 9-годишния Байрям, който имаше одобрение от фонда за бъбречна трансплантация в Германия, но в последния момент от Министерството на здравеопазването отказаха да подпишат формуляр S2. Без този формуляр детето не можеше да замине за лечение в чужбина, а мотивът беше, че той може да бъде опериран в България.

След репортажи на bTV и силна обществена реакция МЗ разреши на Фонда за лечение на деца да финансира лечението на Байрям в Германия. Той би трябвало да замине в края на този месец.

Зам.-министърът на здравеопазването Атанас Кундурджиев е обиден, че сме изразили недоверие към българските лекари, коментира в предаването „Тази сутрин” Пенка Георгиева от Обществения съвет на фонда. Това според нея е провокирола предложението за ограничаване ролята на съвета.

„Ние и сега не взимаме медицински решения, ние сме гарант за прозрачност”, припомни Георгиева.

Красимира Величкова от Българския дарителски форум напомни, че фондът е създаден с общи усилия на журналисти и неправителствения сектор и е допълнителна помощ, когато държавата не може да поеме животоспасяващи операции за деца.

„Затова е важно да има обществен съвет, който следи дали лекарите дават становища в интерес на децата. Няма място за обида, когато става въпрос за живота на децата. Какво щеше да стане с Байрям, ако нямаше обществена реакция”, коментира Величкова.