Вече кашата (с „царските” имоти – б.ред. ) се задълбочи толкова, че и на управляващите им е трудно да се оправят, появяват се пукнатини и в управляващата коалиция – Красимир Каракачанов не е запознат с това, което съпартийците са му приели, коментира в студиото на „Тази сутрин” юристът Минчо Спасов, бивш член на НДСВ.

Каракачанов декларирал, че нито е писал, нито е знаел за тази декларация (на ВМРО относно имотите) ... Управляващите преди обяд бяха на една позиция, а следобяд я смениха, питайте тях защо, призова Спасов.  

„Царят за пореден път протегна ръка. Цецка Цачева каза, че управляващите са уплашени от това, което става в Страсбург – страната е осъждана и продължава да бъде осъждана за милиони левове. Най-тежката присъда, която Страсбург е произнасял срещу държава, беше за Гърция – за гръцкия крал. Царят протегна ръка, за да не се случи същото и в България”, коментира още Спасов.

В декларацията си ВМРО казва, че имотите винаги са били държавни, но тогава как може през 1947 г. тези имоти са одържавени; „калпавият лобистки закон” пък е Европейската харта за правата на човека, която е инкорпорирана в Лисабонския договор за ЕС, посочи Спасов.  

„Според декларацията на ВМРО монархиите по света са маскарад – половин Европа, при това благоденстващата, маскарад ли е”, попита още той.

В студиото на „Тази сутрин” беше поканен и Юлиан Ангелов от ВМРО, който закъсня и не участва в пряка размяна на мнения със Спасов, но беше включен по-късно.

„Тези имоти са били към интенданството, не са били собственост на царското семейство лично. Не е нормално да ползваш едни имоти, ако си цар, и след това да претендираш за тях.

Ако се беше сменила династията и дойде друг цар от друга династия – нямаше ли да ги ползва? По същата логика и потомци на Асеневци може да претендират за имоти у нас. Ако има морал царското семейство, не трябва да претендира за тези имоти”, посочи Ангелов.

По думите му ВМРО от години има една и съща позиция по въпроса, която е трябвало да излезе спешно, „за да се сложи край на някакви подмолни неща” – и затова не бил консултиран Каракачанов, тъй като било трудно да се открие някого, който е в самолета, дори и по телефона.

Вижте още във видеото: