Има връзка между бума на хепатит А в ромската махала на Луковит и незаконното строителство там – заразата е тръгнала от крайните къщи, които са незаконно построени и нямат водопровод и канализация.

Заразените са предимно деца – до момента са 107, само един от болните е възрастен.

„Дезинфекцирали сме 59 къщи, а има предписание за още 20”, каза зам.-кметът на Луковит Цветанка Хаджиева.

По думите ѝ заразата не е тръгнала от сметището на града, а от крайните къщи, които не са в регулация и където няма вода.

Въпросът коментира и вицепремиерът Красимир Каракачанов, според когото проблемите не могат да се решат просто, но истината за тях е проста – това население трябва да мине през училище.

„Защо да е виновна държавата, осигурила им е образование – до 16-годишна възраст то е безплатно и задължително, осигурила е детски и социални помощи. Има хора с по 7 – 10 деца, има хора, които получават повече доходи, отколкото лекаря, от когото търсят помощ, когато той се пенсионира”, добави той.

„Има теми, с които политиците не може да си играят на леви и десни, на стражари и апаши: не трябва да гледат на тези хора като на евтини гласоподаватели. 25 години всичко остава само на думи”, каза Каракачанов.  

„Ние сме предложили решение многократно – с тази глупава държавна политика наливаме парите на съвестните данъкоплатци в това да има бейбибум в гетата, там има едно население, което си мисли, че има само права. Тези хора няма да вкарат един лев до края на живота си в бюджета, за да има медицина, пътища…”, посочи още Каракачанов.

Вижте още във видеото: