Емблематична сграда в Габрово тъне в разруха. Построена е през 1928 г. като частна вила на местния търговец Пенчо Семов. По-късно е от дарена Семов на местната многопрофилна болница и е превърната в старопиталище.

Състоянието на постройката в момента е стряскащо. Част от стълбището е разрушено, мазилката се рони, падат и тухли. Една от стаите на втория етаж е убежище на бездомници, а в друга от стаите – на първия етаж, е останало медицинско оборудване от инфекциозното отделение на някогашния дом за стари хора.

Снимка: bTV

„Пенчо Семов започва да се учи на търговския занаят от баща си, по-късно събира известен капитал, който инвестира в индустрията, но заедно с това извършва широка благотворителна дейност”, обяснява главният уредник на Регионалния исторически музей в Габрово Иван Постомпиров.

Старопиталището се разполага на широки зелени площи, като през 30-те години тук е бил най-големият парк в града.

Сега обаче почти стогодишната сграда е оставена да се руши, докато се намери купувач.

По думите на управителя на местната болница д-р Нели Савчева общината няма необходимост от и сградата няма за какво да я използва.

Снимка: bTV

Вече има заинтересовани да купят обекта, посочи тя – чужденци от Нова Зеландия са поискали да възстановят сградата в предишния ѝ вид. Това обаче е било свързано с твърде много средства.

Вижте още във видеото: