„През 100-те дни (на кабинета Борисов – б.ред.)  се занимавахме малко с политика, а обществото беше ангажирано с лобизъм, скандали, корупционни схеми”, коментира в студиото на „Тази сутрин” зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев.

По думите му правителството е безпомощно, представя управленската си програма през лятото, а обещаното засилено полицейско присъствие, например, и 300-те лв. минимална пенсия, не са се случили.

„Хубава и наложителна мярка е повишението на заплатите на учителите, но важно е как ще се реформира тази система, докога българските деца ще бъдат най-неграмотните в Европа, докога те ще бъдат най-отпадащите от училище. Трябват дълбоки реформи. Няма я визията, няма я идеята за реформи - когато трябва да се правят реформи, правителството на ГЕРБ винаги подава оставка”, коментира Стойнев.

Процентът на безработица у нас пада, защото половината държава се изнесе, добави той.

„Това, което се случи в Перник, е олицетворение на управлението на ГЕРБ – схема между кмет на ГЕРБ, председател на комисията по образование от същата партия, които разпределят общински ресурс (…) Нормално е от ГЕРБ да се оправдават. Как ще гледат хората в очите в Перник?”, попита той.

На въпрос обаче защо никой от съветниците на БСП не е гласувал против, Стойнев посочи, че по-важното било, че никой не е гласувал и в подкрепа

БСП няма нищо общо с НДК, със скандалите в Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), със „Суджукгейт” - тази наглост върху фирмите, както и с Перник – относно завладяването на държавна и общинска собственост.

Според Стойнев следващият скандал ще бъде „Саниранегейт“, защото ще започне да пада изолацията по блоковете.

Отделно от това почти във всеки областен град има по едно малко НДК, посочи той.

Стойнев коментира и скандала със защитената зона „Калиакра”

„Правителството „Борисов 1“ въведе в експлоатация всички тези обекти. По-важният въпрос е защо не е била информирана обществеността, че тази забрана не важи за тяхното нормално икономическо съществуване и хората ще могат да продължат да си обработват земите, че риболовът не е забранен, но трябва да се спазват определени екологични норми и държавата ще направи план, с който да компенсира тези собственици“, каза още той.

„Тук носят отговорност всички правителства. Когато имаме проблем, трябва да бъдем обединени, за да се защитаваме пред Брюксел. Проблемът е, че трябва да имаме план за действие, а имаме хаос”, коментира той.

Относно вотът на недоверие през септември заяви, че тепърва БСП ще вземе решение за кои политики да бъде обявен той.  Ще преценим, но каквото и да хванем, то е за вот на недоверие, посочи Стойнев.

Вижте още във видеото: