Докладът на разузнаването не съдържа твърдения за фрапантни опасности и не трябва да плашим публиката – това е рутинен доклад, първият след новото законодателство, коментира в студиото на „Тази сутрин” бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров.

Като една от възможните заплахите в него беше посочена ислямизацията на ромското население.

„В доклада се говори за тенденция, за наличие на предпоставки. Това, че българската държава допусна обособяването на гета, е предпоставка не само за ислямизацията на това население, а и за криминализацията му”, посочи Гяуров.  

„Другият по-важен елемент – освен гетата – е сред жителите им да се създаде ясна убеденост, че няма безнаказаност –каквото е момента не се случва. Аз съм свидетел как част от населението на тези места е убедено, че няма държавност и няма да му се случи нищо лошо”, каза още той.

Друга опасна тенденция по думите му е липсата на кадри в разузнаването.

„В България няма хора за каквото и да е, нормално е да има и липса на кадри в разузнаването – като се опитваш да набереш тук най-качествените кадри, а не можеш да платиш подобаващо… Заплатите в разузнаването не са от най-високите, в администрацията има по-високи заплати”, посочи той.

Много скоро предстои да си говорим за липса на кадри в здравеопазването, в образованието – това също е проблем за националната сигурност, подчерта Гауров.  

Бюджетът на разузнаването е по-малък от бюджетът на НСО, а разузнаването е скъпо занимание – особено с развитието на технологиите, каза още той.  

Гяуров коментира и напрежението, свързано със Северна Корея.

„При ядрен конфликт няма близо и далеч. Съвременните ракети са способни да преодоляват огромни разстояния. КНДР вече разполага с ракети, които бяха тествани със спорен успех, но е въпрос на време да се сдобие със стабилни ракети. Трудно е да се предвиди как ще се развие този конфликт”, смята Гяуров.  

„Според мен това е резултат от затъването на КНДР в икономическа криза, тези външнополитически действия са продиктувани до голяма степен от нуждата за „приспиване” на собствения народ. Но колкото повече светът не реагира на тези действия на КНДР, ръководството ѝ става все по-нагло.

Въпрос на анализ е дали ще има война – ако аналитичните центрове преценят, че няма друг начин, не изключвам нанасянето на превантивен ядрен удар. Спомнете си в миналото атаките срещу ядрени центрове срещу Либия, Иран”, каза още той.

Вижте повече във видеото: