Цитати на пророка Мохамед привличат вниманието на сайта на детска градина. Строфите от Корана посрещат посетителите на електронната страница на забавачката в столичния кв. „Ботунец”. Вече тече проверка на инспектората и ДАНС.

В началната страница на сайта на детското заведение пророкът на мюсюлманите посреща родителите със следното послание: „Най-добрият подарък, който един родител може да направи на детето си е доброто възпитание! Бойте се от Аллах и бъдете справедливи към децата си!"

Кметът на столичния район „Кремиковци” Ивайло Панев не вижда проблем в религиозните цитати.

„Самата детска градина и самото селище в квартал „Ботунец” имат достатъчно компактна мюсюлманска общност. Един текст, който е изключително безобиден, насочен към възпитанието на децата, не виждам да повлияе по никакъв драматичен начин”, коментира Панев.

Автор на идеята за цитатите от пророка Мохамед е директорката на градината Костадинка Георгиева.

„Тук се работи по интеграцията на децата, защото тук се отглеждат деца от различни етноси и ние живеем заедно, ние отглеждаме заедно тези деца. Ромски, турски, всякакви. Ние се разбираме чудесно и си отглеждаме децата чудесно. И всъщност с този сайт аз исках да впечатля родителите”, обясни Георгиева.

Чрез строфите от Корана директорката се опитва да накара родителите да изпращат децата си в градината и да са по-ангажирани с възпитанието им.

цитатът от корана обаче беше премахнат от началната страница на градината след разговора на директорката с bTV.

Съгласно Закона за закрила на детето религиозната пропаганда сред деца е недопустима. Директорката се застрахова, че цитатът е за родителите, а градината не се говори за религия.  

Пред bTV казуса коментираха отец Иван и Ахмед Ахмедов, говорител на Главното мюфтийство. Според отец Иван, който се грижи за много бездомни – и християни, и мюсюлмани, в приют в Нови хан това, което прави градината в Ботунец, е недопустимо. Не бива да се делят децата на религиозен принцип, това може да доведе до конфликти, коментира свещеникът. Ахмедов обаче не вижда проблем и повтори думите на директорката, че написаното в сайта е предназначено за родителите и, че в квартала живеят предимно роми, които са мюсюлмани.