Празничното настроение вече ни обзема все повече. Като всяка година декември е месец, натоварен с празници, в който обаче ни очакват и големи разходи.

Само след няколко дни, българските студенти ще отбележат своя празник. По данни на Института за оценки и анализи 23 000 ще празнуват 8 декември.

Забелязва се обаче значителен спад – цели 35 %, в продажбата на пакетите за студентския празник, които най-често включват две нощувки и празнична вечеря. Цените им варират, като започват от 65 лв. и стигат чак до 250 лв. Сред най-евтините варианти за прекарване на 8 декември се оказват семейните хотели и вили.

 

Тази година се забелязва нова тенденция сред студентите. Много от тях ще останат в градовете, в които се намират университетите им – София, Пловдив, Велико Търново, Бургас и Варна.

По стара традиция обаче най-предпочитаният курорт за прекарването на деня е Банско. Градът вече се подготвя за посрещането на хиляди младежи. Легловата база в три- и четиризвездните хотели вече е напълно заета и за големите групи студенти, които още не са резервирали, няма останали свободни места.

В един от хотелите от среден клас в Банско, където всичко е заето още преди месеци, цената на двудневния пакет е 119 лв. В него са включени две нощувки със закуски, празнична вечеря, диджей парти и ползване на спа центъра. Само срещу още 20 лв. на човек пък всеки, който иска допълнителен релакс, би могъл да остане там и трета вечер.

Ако включим и куверт в дискотека и пари за транспорт, се оказва, че на студент, който ще празнува 8 декември в Банско, са му необходими около 200 лв.

Вижте във видеото повече за цените в Банско:

Интересна тенденция е, че тази година в Боровец и Пампорово се забелязва сериозен спад в продажбите и има свободни места в почти всички хотели. Някои от тях дори ще останат затворени за студентския празник.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Благой Рагин от Българската хотелиерска асоциация причината за огромния наплив към Банско за сметка на други курорти е добрата му реклама пред туристите.

„Туризъм без реклама е като ядене без сол”, заяви той в студиото на „Тази сутрин” и обясни, че ключът към успешния хотелиерски бизнес е поне 1% от печалбата да отива за маркетинг.

Оказва се, че традиционната практика на студентите – да пътуват на големи групи, вече е отминала, твърди Здравка Чинева, която е туроператор от Благоевград и обяснява, че младежите вече са на групи около 10-15 души.

Друга тенденция, която тя наблюдава е, че културата на българите да пътуват по празниците се е увеличила сравнително. Това сочат и данните на Института за оценки и анализи на туризма. Според тях за новогодишните празници около 110 000 души ще да пътуват в чужбина. Предпочитаните дестинации тази година са най-вече Сърбия, Гърция и Македония.

Около 400 000 българи пък ще пътуват из България, като се насочили основно към спа и зимните курорти като Боровец, Пампорово и Сандански.  

България е добра туристическа дестинация, убеден е директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него цената на туристическите услуги у нас понякога може и да е по-висока, сравнена с тази в чужбина, но качеството им я оправдава.

Снимка: btvnovinite.bg

Всъщност няма особена разлика в ценовия пакет за Нова година у нас и този в чужбина. Ако едно 3-членно семейство предпочете да прекара 31 декември извън България, това би му струвало само с около 100 – 200 лв. повече.

По Коледа повечето хора предпочитат да останат по домовете си. Тези които, все пак са решили да пътуват тогава, ще платят между 120 и 290 лв. за три дни с включени две празнични вечери в хотели от среден клас.

Снимка: btvnovinite.bg

В крайна сметка експертите по туризма са единодушни, че където и да изберете да прекарате празниците, най-важното остава самите вие да се чувствате добре и да сте доволни.

Вижте повече във видеото: