Вчера бяха разобличени всички лъжи, които се изговориха по конкретния казус (приватизацията на „Техноимпекс 98” от Корнелия Нинова и др.) – с помощта на документи, коментира в студиото на „Тази сутрин” Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Вчера между ГЕРБ и БСП имаше спор проверявана ли е Нинова за тази сделка от прокуратурата.

„Оказва се, че не само са правени такива проверки, те са две. И една финансова ревизия. И всички по категоричен начин са доказали, че няма нарушения”, коментира Зафиров.  

„Нека не превръщаме политиката в счетоводство, давам ви документи, където прокуратурата казва, че няма основания за започване на производство”, добави той.

Това, че някои господа се изявяват като прокурори, че си позволяват да раздават морални оценки е друг въпрос, каза още Зафиров.  

„Как може да се установи, че не е извършено престъпление, без да се да е направена проверка (…) Видно е , че са правени не една, а две проверки и една финансова ревизия – какви по-големи доказателства за това, че в тази сделка няма нищо укоримо?”, попита Зафиров.  

Атаката срещу Корнелия Нинова е логичната трета стъпка в опита на ГЕРБ да овладее опозицията след неуспешното предложение на Нинова на председателския пост в НС и предложението възможността за голяма коалиция, смята депутатът.

„В писмото пише, че не са установени преписки или досъдебни производства относно придобиването на акции на „Техноимпекс”. Нинова казва: „Не съм осъждана, всичко е законно”, както не са осъждани и 98 – 100 % от участниците в тези процеси, коментира пък депутатът от ГЕРБ Тома Биков.  

„Имаме двоен аршин, тази приватизационна сделка не е безпроблемна – за 70 хил. долара купуваш (активи за – б.ред.) 1,8 млн. деноминирани лева, плюс още активи за 1 млн. При заплата около 200 лв. по това време. Това е външнотърговско дружество, с филиали в арабски държави, с активи, с пари в банковата сметка. Явно има два вида приватизацията – чистата е там, където е участвала БСП, а криминалната – другата”, каза още той.

„Тази сделка не отива на социалната справедливост на БСП”, добави Биков.

Вижте още от разговора във видеото: