Ако искате на рождения ви ден в небето да падат звезди, това вече може да се сбъдне. Учени разработиха технология, с която създават изкуствен метеорен дъжд.

Метеорите са частици от астероиди или комети, които навлизат с огромна скорост в земната атмосфера. При триенето с нея те се йонизират, заблестяват ярко, а ние ги наричаме "падащи звезди". Това е случайно явление, но скоро ще можем да избираме точната дата и час, когато искаме да го наблюдаваме.

Идеята е на д-р Лена Окаджима, астроном от Токио. Нейният проект "Небесни платна" обещава звездопади по поръчка за лични празници и публични събития.

„Ще го направим като изстреляме в орбита наши микросателити. Всеки от тях носи над 400 частици или падащи звезди. На 350 километра над Земята микросателитите пускат частиците една по една. 15 минути по-късно те навлизат и изгарят в атмосферата като истински метеори”, обясни Джош Роденбау.

Частиците с диаметър 1 сантиметър се движат по-бавно от истинските падащи звезди. Така хората ще наблюдават по-дълго ярките им следи в небето. Експериментите на д-р Окаджима показват, че звездопадът по поръчка се вижда над район с диаметър 200 километра.

„Първото ни шоу ще бъде над Хирошима през пролетта на 2020 г.. Нарекли сме го "Предизвикателство Падаща звезда". Представете си двуседмичен празник на науките за деца и младежи, а щом се стъмни в небето ще има звездопад по поръчка”, допълни Джош Роденбау.

Засега падащи звезди могат да си поръчат малцина. Предполага се, че в следващите години технологията ще поевтинее и повече хора ще могат да имат собствен звездопад.