Основателят на най-голямата социална мрежа Facebook Марк Зукърбърг оглави класацията за 2015 година на най-влиятелните личности на планетата - на т.нар. нов елит, съставена от сп. "Венити феър".

"На 31 години Марк Зукърбърг има влиянието на висш държавен деец”, пише редакторът на списанието Грейдън Картър в октомврийския брой на изданието, цитиран от ТАСС. „Той несъмнено е най-младият човек, който е оглавявал някога класацията на най-влиятелните личности на планетата. Проявил се е не само като блестящ бизнесмен, той може да се превърне и в един от най-големите корпоративни лидери на бъдещето", допълва той.

"Марк Зукърбърг има грандиозни планове за обединение на абсолютно всички хора на планетата във виртуалната реалност", твърди списанието.

Фактът, че Зукърбърг е превърнал бизнеса си от малка стая в общежитие на Харвардския университет в компания на стойност 240 млрд. долара, е само първата крачка към световното му господство в сферата на социалните мрежи, подчертава Картър.

Освен Марк Зукърбърг в класацията на сп."Венити феър" са намерили място още Травис Каланик /Uber/, поставен на второ място, и Джеф Безос, основател и изпълнителен директор на "Аmazon", който е на трета позиция. В топ-10 са включени също Тим Кук и Джонатан Айв /Apple/, Сергей Брин и Лари Пейдж (Google, Алфабет), Елън Мъск (Тesla, Спейс екс), Тед Сарандъс и Рийд Хастингс (Netflix), Брайън Чески (Airbnb), Шерил Сандбърг (Facebook) и Елизабет Холмс (Теранос) - създателка на нов метод за анализ на кръвта.

Сп. "Венити феър" съставя класацията на новия елит всяка година и включва в нея най-влиятелните бизнесмени и представители на медийната общност, припомня БТА.