Премиерът Зоран Заев информира, че е разговарял с българския президент Румен Радев в рамките на Бледския форум, където изрази надежда, че политическите субекти ще успеят да сформират правителство, което е важно за вземането на решения.

"Както казах още на 17 юни, след завръщането си от България, говорихме, решихме всички важни въпроси - създадохме пътната карта, допълнително потвърдихме с нота какво е важно за кратко, дълго име, за това, че не се намесваме във вътрешните работи и други подобни", каза Заев пред репортери.

Премиерът на западната ни съседка се надява на сформиране на правителство в България, така че в края на словенското председателство на Европейския съвет през декември да бъде взето решение в полза на Северна Македония.

"Мисля, че очакванията за сформиране на политическо правителство биха могли да бъдат в полза на бързото деблокиране на процеса на Северна Македония за евроинтеграция", обясни той.

Зоран Заев не пропусна да спомене необходимостта от изграждане на приятелство между гражданите на Северна Македония и България.

„Ние сме близки съседи, имаме братя и сестри, които буквално живеят в София или Скопие, свързани граждани сме, близки народи. Убеден съм, че това са очакванията и на българския народ, както и очакванията на македонския народ“, заяви македонският премиер.

Заев напомни, че търговията между двете страни се е увеличила, в Северна Македония има нови български инвеститори, сътрудничеството между институциите продължава и информира, че се очаква в средата на септември да бъде избран изпълнител за втората фаза на Паневропейския транспортен коридор 8.