Няколко дни преди възобновяването на преговорите между официалните представители на Гърция и Македония за името на бившата югославска република премиерът й Зоран Заев заяви, че Атина и Скопие никога не са били толкова близо до решение, съобщава в. "Катимерини".

"Смятам, че условията никога не са били по-добри за постигането на цялостно и трайно споразумение", заяви Заев в интервю за Франс прес, като добави, че все пак дори да не се постигне споразумение, това няма да бъде "краят на света".

Преговорите трябва да бъдат възобновени в сряда на фона на опасения за изгубване на инерцията в процеса за решаване на спора между Гърция и Македония, който се води с посредничеството на ООН.

Гръцкият външен министър Никос Кодзиас и неговият македонски колега Никола Димитров ще се срещнат и с посредника на ООН Матю Нимиц във Виена. Основните разногласия са свързани с конституцията на Македония и сферата на употреба на новото й име.

Миналата седмица Кодзиас заяви, че няма достатъчно време, за да може Македония да се присъедини към НАТО на срещата на върха на Алианса през юли, основно заради намерението на Скопие да подложи споразумението на референдум.

(БТА)