Зоологическата градина в Синсинати отвори отново сектора си за горили. Той беше затворен преди дни след сериозен инцидент с малко дете.

В края на май тригодишно момченце се покатери по оградата и падна при животните. Това наложи крайни действия - една от горилите, която е стояла близо, беше застреляна.

Момченцето било в зоопарка с майка си, трите си сестри - на 1, 4 и 7 годинки и приятели на семейството.

В суматохата то се покатерило по еднометровата преграда и паднало в 5-метровия ров. Горилата издърпала детето през заграждението и пазачите били принудени да я застрелят. Детето има само леки наранявания. Инцидентът, естествено, предизвика вълна от възмущение и критики сред местната общност - и към зоопарка, и към майката на момченцето. Въпреки това обаче прокуратурата обяви, че няма да повдига обвинения към никого.

Зоопаркът в Синсинати, в американския щат Охайо, е със статут на забележителност сред местната общност. Разбираемо, при положение, че зоопарковете в Америка са огромни и животните са в близка до естествената си среда. ”Където и да отида - да тичам, или до магазина - непрекъснато ме спират хора, които ме разпитват за горилите в зоопарка. Оценяваме тази подкрепа. И точно затова, да загубим Харамбе е като да загубим член на семейството. Хората, които работят в зоопарка полагат огромни грижи за животните си. Разчитаме един на друг и сме много задружни. Но е време да продължим напред и ето, че отново можем да се радваме на горилите”, заяви Тейн Мейнард, директор на зоопарка в Синсинати.

След инцидента са взети още по-сериозни мерки за обезопасяване - нова по-висока ограда, допълнителни мрежи и камери за наблюдение. Макар, че секторът винаги е бил сигурен - откакто съществува. За 38 години от там са минали над 43 млн. посетители. Всяка година се правят редица проверки и зоопаркът получава необходимата по закон акредитация.