На пищна церемония в „Бевърли хилс” бяха раздадени филмовите наградите „Златен глобус”. Церемонията беше белязана от скандалите за сексуален тормоз в Холивуд през последните месеци.

В знак на протест срещу насилието и солидарност с пострадалите, повечето звезди бяха облечени с черни тоалети.

Вечерта беше белязана и от речта на телевизионната водеща и актриса Опра Уинфри, която беше наградена с почетната награда „Сесил Б. Демил”.

Уинфри използва момента да благодари на всички жени, които се осмелиха да споделят историите си за сексуален тормоз и обяви настъпването на „нов ден за жените”.

Снимка: Reuters

„Този нов ден ще дойде благодарение на тези великолепни жени, много от които са в тази зала в момента, както и на много феноменални мъже, които се борят да стигнем до момента, в който никога няма да кажем „и ние също”, каза Уинфри.

„Искам да изразя дълбоката си благодарност към тези жени, които години наред са търпели тормоз и посегателства, защото те, също като майка ми, е трябвало да плащат сметки и да хранят деца”, допълни още Уинфри.

Според източници на Си Ен Ен Опра Уинфри обмисля дали да не участва в надпреварата за президентския пост в САЩ.

Кино

Традиционно наградите „Златен глобус” са добър ориентир за лентите, актьорите и режисьорите, които ще се борят за награда „Оскар”.

В категория „Най-добър драматичен филм” спечели лентата „Три билборда извън Ебинг, Мисури” – филм на режисьора Мартин Макдона. В него се разказва историята на майка, която се заема да разкрие убиеца на дъщеря си, след като местните власти не успяват.

В категория „Най-добра комедия” статуетката взе филмът „Лейди бърд”, в който се разказва за порастването на едно 17-годишно момиче. Лентата получи много положителни отзиви както от критиците, така и от зрителите и стана най-високо оцененият филм в уебсайта „Ротън томейтос”.

Статуетката за „Най-добър режисьор” отиде при Гийермо дел Торо за лентата му „Формата на водата”.

 За най-добра актьорска игра в драма бяха отличени Гари Олдман за ролята му на Уинстън Чърчил във филма „Мрачният час” и Франсис Макдорманд за „Три билборда извън Ебинг, Мисури”.

Снимка: Reuters

В категориите за най-добра актьорска игра в комедия или мюзикъл статуетките отидоха при Сорша Ронан за „Лейди бърд” и Джеймс Франко за филма „Дизастър артист”.

Телевизия

Много киномани предпочитат наградите „Златен глобус” именно заради комбинацията между кино и телевизионни награди.

Снимка: Reuters

В категорията „Най-добра телевизионна драма” беше отличен сериалът „Историята на прислужницата”, която спечели и много награди „Еми”.

Статуетката за „Най-добра актьорска игра в телевизионна драма” отново отиде при Елизабет Мос за „Историята на прислужницата”.

Снимка: Reuters

Наградата за „Най-добър мини сериал” беше връчена на драмата „Големите малки лъжи”, а Никол Кидман взе статуетка за играта си в същия сериал. Нейната екранна половинка Александър Скарсгард също беше награден.

Юън Макгрегър беше отличен за играта си във „Фарго”.