Американски журналист, изчезнал в Сирия през ноември 2012 г., е бил екзекутиран от членове на радикалната групировка „Ислямска държава”. Обезглавяването му е било заснето на видео, качено в канала за видеосподеляне YouTube късно вечерта във вторник и свалено малко след това.

Роднините на 40-годишния репортер от Ню Хемпшир Джеймс Фоли потвърдиха смъртта му, докато ФБР продължава да проверява автентичността на записа.

Видеото е озаглавено „Послание към Америка" и в него се твърди, че екзекуцията е в отговор на американските бомбардировки над Северен Ирак, където „Ислямска държава” контролира обширни територии.

На видеото Фоли е облечен в оранжева дреха и е коленичил пред облечен в черно маскиран мъж, който държи нож. Журналистът изрича очевидно написано от джихадистите послание: „Призовавам всички мои другари, роднини и близки да въстанат срещу моите истински убийци – правителството на САЩ. Всичко, което се случи с мен, е резултат от самодоволството и престъпните намерения на САЩ.”

Фоли е отразявал и конфликта в Либия през 2011 г., когато попадна в плен на милициите на Муамар Кадафи, но беше освободен след няколко седмици.

Във видеозаписа се вижда и друг американски журналист - Стивън Сотлоф, който изчезна през август 2013 г. в Либия. „Животът на този американски гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение", се казва в изявление на екстремистите от „Ислямска държава”.

Майката на Фоли призова да бъде запазен живота на останалите пленници на джихадистите. „Никога не сме се гордели повече с Джим, колкото сега. Той даде живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ”, написа тя на страница, създадена в памет на журналиста.

Според американската администрация видеото най-вероятно наистина е заснело убийството на Фоули. Очаква се президентът Барак Обама да направи специално изявление по случая.

Екзекуторът - британец?

Видеозаписът с екзекуцията по всяка вероятност е автентичен, заяви в пряко предаване на Би Би Си британският външен министър Филип Хамънд.

По неговите думи убийството най-вероятно е извършено от британски гражданин.

„Това чудовищно видео свидетелства за поредното престъпление на „Ислямска държава”. Видимо, екзекуцията е изпълнена от британски гражданин, но за окончателни изводи е нужна допълнителна проверка. Ние отдавна предупреждаваме, че на територията на Сирия, а вече – и в Ирак, се намират голям брой британци. Затова ставащото сега в тези страни представлява пряка заплаха и за нас, тъй като придобилите боен опит терористи може да се върнат у дома, в Обединеното кралство”, посочи британският първи дипломат.

Както отбелязаха медиите, убиецът на Джеймс Фоли говори на акцент, който е характерен за предградията на Лондон.