„Ислямска държава” пое отговорност за атентата в клуб „Рейна” в Истанбул, при който въоръжен мъж уби 39 души в новогодишната нощ.

Нападателят все още се издирва, като властите не изключват възможността той да е от същата терористична клетка, която извърши атентата на летище „Ататюрк”.

„В продължаващата, благословена операция на Ислямска държава срещу защитниците на кръста, в Турция един героичен воин на халифата нанесе удар в един от най-прочутите нощни клубове, където християните празнуваха своя вероотстъпнически празник”, се казва в официално съобщение от групировката.

Сред жертвите и ранените има и чужденци. Сред убитите са граждани на Русия, Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия и Израел.

Сред ранените има и българка, която е в болница след операция.

Междувременно турската полиция задържа осем души по подозрение за участие в атаката. Не е ясно дали сред тях е мъжът, извършил стрелбата.

Ливанецът Франсоа Ал-Асмар е един от гостите на нощния клуб „Рейна” в Истанбул, където празнува с приятели. Когато чува първия изстрел решава, че някой се е напил и се забавлява.

„Секунди по-късно чухме звук от картечница. Вече бяхме налягали на земята при първия изстрел. Бях се скрил зад една маса, но явно рамото ми се е подавало. Като ме простреля, аз паднах – изиграх, че съм мъртъв, така че той не продължи да стреля по мен”, разказва Ал-Асмар.

Два дни преди новата година да настъпи в обръщение в интернет „Ислямска държава” призова последователите си да превърнат в мишена празничните прояви, клубове, пазари, театри, кина и дори болници.