Африканската държава Зимбабве е сключила таен договор за продажба на уран на Иран в нарушение на международните санкции, пише лондонският вестник „Таймс”, позовавайки се на опозиционера и на заместник-министър на природните ресурси Гифт Шиманкире.

Протоколът е подписан през 2012 г., след като САЩ и Европейският съюз наложиха на Техеран санкции заради ядрената му програма.

Западът подозира Иран, че се опитва да създаде атомна бомба под прикритието на програма за мирни цели, което Техеран категорично отрича.

Зимбабве също е обект на международни санкции, визиращи десетина личности, между които президента Робърт Мугабе.

Шиманкире твърди пред вестника, че споразумението за урана е подписано тайно и е известно на много ограничен кръг от управляващата върхушка.

Една от страните-членки на Международната агенция за атомна енергия е подготвила доклад въз основа на разузнавателни данни, пише РИА”Новости", според които през януари 2010 г. тогавашният министър на външните работи на Иран Али Акбар Салехи е провел тайна среща с управляващите рудодобива в Зимбабве.

„Таймс" обаче цитира анализатори, които казват, че ще мине дълго време, преди залежите от уран на Зимбабве да могат да се изнасят.