През 2017 г. ЦРУ е планирало да отвлече основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, а някои висши служители на разузнавателното управление и администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп са стигнали дотам, че са обмисляли варианти как да го убият.

Това разкрива показва разследване на „Якуу Нюз“, което се позовава на информация от бивши служители на агенцията и президентската администрация.

Според източниците на изданието обсъждането се е провело "на най-високо ниво" в администрацията на тогавашния президент Доналд Тръмп. Тези планове са били част от кампания срещу „Уикилийкс“, в която ЦРУ се стреми да разшири наблюдението над служителите на организацията, да сее раздори между тях и да открадне техните електронни устройства

Тогавашният директор на ЦРУ Майк Помпео, който по-късно стана държавен секретар на САЩ, е бил мотивиран да отмъсти на Асандж след публикуването на информация, че разузнаването разполага с хакерски инструменти, известни под кодовото название „Ваулт 7“. ЦРУ тогава съобщи, че това е най-голямото изтичане на данни в историята на агенцията.

Асандж ядоса правителството на САЩ през 2010 г., след като публикува онлайн хиляди страници със секретни доклади и документи, генерирани от американските военни и разузнавателни агенции.

Американските власти искат да изправят 48-годишният Асандж на съд по 17 обвинения в заговор за хакерска атака срещу компютърна мрежа на правителството и шпионаж, за което го грозят 175 години затвор. През 2019 г. австралиецът беше задържан в Лондон по тяхно искане, но британският съд отказа да го екстрадира в САЩ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!