Интересите на Русия и на САЩ в Близкия Изток остават големи, но са различни. В момента Америка се меси по-малко в региона, отколкото, например, преди 15 години, докато Русия разгръща своето присъствие. Това коментираха в студиото на „Лице в лице” журналистите Нина Спасова и Руслан Трад.

„Факт е, че Русия запълва вакуума”, подчерта тя.

„Руснаците са много добре политически разположени в момента”, отбеляза и Трад. По думите му в момента Москва засилва позициите си даже и на места, където преди Вашингтон е бил приеман по-добре като Алжир, Египет, Йордания и Саудитска Арабия, която може да купи руския ракетен комплекс С-400.

Именно от Риад през последните дни идват информации за промяна на курса. Сред тях са и заявки за реформа на исляма. „Беше крайно време, наистина. Тази ултраконсервативна Саудитска Арабия и този клон на исляма, уахабизъм, трябва да бъде променен, той слага ограничения на всичко”, подчерта Спасова.

Според Трад арестите на принцове заради корупция са били очаквани, но от това дали и как ще бъдат наказани ще стане ясно дали кралството ще върви по пътя на правото, или по пътя на силата.

Защо Саудитска Арабия може да се окаже зад целия скандал с премиера на Ливан и как ще се развие съперничеството с Иран – вижте във видеото!