Външните министри от Европейския съюз се съгласиха на среща днес, че при евентуална руска агресия срещу Украйна ще бъдат наложени икономически санкции на Москва, предаде Ройтерс.

"Европейският съюз е единен в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след срещата.

"Министрите, всичките, днес дадоха много ясно да се разбере, че евентуална агресия срещу Украйна ще доведе до политически последици и висока икономическа цена за Русия", заяви той.

ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Русия през 2014 г. след анексията на Крим, а сега обмислят нови мерки, ако руската армия се опита да нахлуе в Украйна.

По-рано Борел каза, че ЕС проучва заедно със САЩ и Великобритания "какви (санкции) може да бъдат наложени, кога и как по координиран начин".

Снимка: EPA

"Убедени сме, че Русия всъщност се подготвя за пълномащабна война срещу Украйна. Това вероятно е безпрецедентно събитие след Втората световна война", каза литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис.

"Ако това е безпрецедентно нападение, означава, че и отговорът на западните страни трябва да бъде безпрецедентен", заяви той.

Според дипломати от ЕС дискусиите са се съсредоточили върху възможно постепенно засилване на евентуални санкции - от забрани за пътуване и замразяване на авоари на руски политици до забраняване на финансовите и банковите връзки с Русия.

Снимка: EPA

Възможните варианти са включвали и санкции срещу тръбопровода "Северен поток 2" с цел да не се позволи той да заработи, а също наказателни мерки срещу още руски държавни компании в отбраната и енергетиката или отмяна на договори за доставка на газ.

По думите на дипломати подобни стъпки вероятно ще бъдат обсъдени само, ако руската армия се опита да извърши пълно нахлуване в Украйна.

Снимка: EPA

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!