„Необходимо е да се обясни на европейските граждани преди парламентарните избори през юни какво би означавало Украйна да бъде победена, а руската армия да се придвижи до границите на ЕС“. Това заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Повод за изказването му са опасенията, че наближаващите избори за Европейски парламент могат да донесат силни резултати на крайнодесни партии, които не са съгласни с доставянето на помощ за Украйна, посочва британското издание „Индипендънт“.

"Русия ще хвърли всички възможни сили. Путин няма намерение да отстъпва. От това зависи политическото му оцеляване", заяви Борел.

Топ дипломатът на ЕС изтъкна, че някои хора в блока не вярват в подпомагането на Украйна срещу руската агресия и казват, че Киев трябва да се откаже, за да постигне мир възможно най-скоро.

"Смятате ли, че ако Русия установи марионетен режим в Украйна, като този, който има в Беларус, и руските войски са на полската граница, ще се измъкнем от неприятностите или ще имаме по-големи проблеми?“, попита Борел.

Той предупреди и за други последици от евентуалното поражение на Украйна.

“С Украйна в ръцете си Путин ще контролира 35% от всички световни пазари на пшеница", посочи Борел.

„Путин ще се хвърли на всичко и няма нищо против да пожертва армията и народа си, тъй като търпи огромни материални и човешки загуби и не е постигнал значителен териториален напредък", добави той.