Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол изтъкна преимуществата на обединена Европа с обяснението, че по времето на националните граници и валути е било много по-сложно да се гледат порно филми, предаде АФП.

В интервю за вестник "Дерниер нувел д'Алзас" лидерът на ЕНП припомня основните моменти от политическата си кариера, включително срещите си с президентите Барак Обама и Владимир Путин.

На въпрос как да се убедят избирателите да гласуват на европейските избори на 25 май, Дол, който е израснал в Елзас на няколко километра от германската граница, разказва спомени от младостта си, когато европейците все още са били подлагани на гранични проверки и не са имали обща валута.

"Когато идват групи млади посетители (в Европейския парламент), които ми казват, че от Европа няма полза, аз им говоря за защитата на околната среда, за безопасността на храните", обяснява 67-годишният евродепутат.

"Казвам им също, че на техните години, като съм бил на 18, когато исках да пътувам до Кел (град от другата страна на границата срещу Страсбург) да гледам порнофилми, които бяха забранени във Франция, понякога трябваха два часа и половина да се мине границата. Докато стигнеш до киното, филмът е свършил. Пък и на всяко второ пътуване забравях портмонето с германските марки", разказва Дол.