Разпънали палатка сред надгробни плочи – така живеят десетки хора в Ивицата Газа в момента. Гробището в Рафа се е превърнало в последното място на спокойствие сред разрухата от израелската офанзива.

Снимка: Reuters

За Махмуд Амер и семейството му гробището в Рафа е новият им дом. Те са само част от „къмпингуващите“ в това пясъчно пространство, гледащо към Средиземно море. Макар и сред надгробни плочи, там хората се чувстват по-малко изложени на риск от израелските бомбардировки.

„Хората бяха принудени да дойдат тук на това безопасно място, което е гробището сред мъртвите“, разказва Махмуд.

Снимка: Reuters

Той е изселен от бежанския лагер Ал-Шати в северната част на Газа с 11-членното си семейство, включително деца и внуци.

„По-добре е, отколкото да живеем в жилищни райони, където къщите могат да се срутят върху главите ни“, допълва той.

Махмуд прекарва седмици на различни места, докато постепенно си проправи път на юг, бягайки от настъплението на Израел.

Гробището има спретнати редици от ниски циментови гробове отпреди войната, с растения и цветя върху тях, надписи и олющена боя.

Снимка: Reuters

Има и „по-елементарни“ гробове – на хора, убити във войната. Те представляват могили от повдигнат пясък с дължината на телата, с груби блокове цимент във всеки край.

Снимка: Reuters

„Всеки ден носят тела, за да бъдат погребани. Ние се молим за тях и оставаме с тях. Молим за милост за тях“, казва Махмуд Амер.

Снимка: Reuters

Липсата на храна и вода и постоянният страх от военна атака са били мъчителни. Затова много хора избират гробището.

Снимка: Reuters

„Мъртвите са в мир, докато ние, живите, изпитваме болка и преминаваме през много трудни условия. Няма вода, няма подходяща помощ, положението е толкова лошо“, допълва Махмуд.

Снимка: Reuters

На кадри се вижда как децата тичат на малки групи между гробовете.

Снимка: Reuters

„Виждам децата, нашите деца, да си играят сред и над гробовете. Това се превърна в нашия живот. Дори докато вървим сега, виждаме смъртта пред очите си всяка секунда“, допълва Махмуд.

Снимка: Reuters

Повече от половината от населението на Газа - 2,3 милиона души, сега е притиснато в Рафа, на границата в южния край на анклава, която я отделя от Египет. Израел заплашва да щурмува района с танкове, когато завърши военните действия в Хан Юнис, точно на север от него.

Войната между Израел и „Хамас“ избухна на 7 октомври 2023 г., след като терористичната групировка нахлу в страната и уби 1200 души, като взе още около 250 заложници. Обещавайки да унищожи „Хамас“ и да освободи заложниците, Израел отговори с всеобхватна военна атака срещу Газа. Според палестинските здравни власти оттогава са убити 27 000 души.