Учени смятат, че са открили възможни следи от живот в атмосферата на Венера. На съседната на Земята планета са засечени облаци от газа фосфин, което може да е знак за наличие на микроорганизми на планетата. Той е безцветен, силно отровен газ със задушлива миризма, а на нашата планета се произвежда от анаеробни микроорганизми, които не се нуждаят от кислород.

В изследването участват учени от Масачузетския технологичен институт (MIT), Университета в Кардиф и други научни институции, а резултатите са публикувани в научния журнал „Нейчър астрономи“.

Газът на живота

Откриването му обаче не означава автоматично, че на Венера. Газът може да се е образувал в резултат на неизвестни физични или химични природни процеси.

Въпреки това екипът от MIT е провел допълнителен анализ дали нещо друго, освен жив организъм, може да произведе фосфин в суровите условия на Венера, чиято атмосфера е с високо съдържание на сяра. Множеството им сценарии, обаче, не намират друго обяснение.

Снимка: Европейска южна обсерватория

„Много е трудно да докажеш отрицание. Сега астрономи ще потърсят всички възможни източници на фосфин, за да оправдаят наличието му без живот, и приветствам това. Възможностите ни да открием неорганични процеси, които могат да произвеждат фосфин вече са ограничени“, коментира експерт от отдела по Земя, атмосфера и планетарни науки в  MIT. 

Откритието е направено с помощта на телескопа „Джеймс Клерк Максуел“ в Хавай, САЩ и Големия антенен масив в пустинята Атакама, Чили.

Снимка: Европейска южна обсерватория

Венера се намира по-близо до нашата планета от Марс. Въпреки това търсенето на живот отвъд Земята е насочено основно към Червената планета. Примерите за космически апарати, които търсят там вода или друг признак на живот по прашната повърхност – са многобройни.

Венера – изгубената близначка на Земята

Венера често е определяна като близначка на Земята заради тяхната близост, сходни размер, маса и скален състав. Освен това двете планети имат и атмосфера.

Приликите, обаче, свършват дотук. Земята е с умерени температури, докато температурата на Венера е близо 500 градуса по Целзий, а въздухът е по-сух и от пустиня на Земята.

Атмосферата на Венера също не покрива представите ни за „обитаем“. Тя е покрита с дебели облаци от сярна киселина, а капчиците в облаците са милиарди пъти по-киселинни от най-киселинната среда на Зелената планета.

Живот в облаците

Суровите условия в атмосферата на Венера са по-умерени в пояс на 48-60 километра над изгарящата атмосфера. Там температурата е между -1 и 90 градуса по Целзий.

Смята се, че някога Венера е имала океани и е била обитаема, също като Земята. Затова и след промените в околната среда, организмите е трябвало да се адаптират, за да оцелеят. Според учените, ако на Жълтата планета има живот – то той е в последните сравнително благоприятните условия.

Затова и изследванията са насочени към облаците с умерена температура. Въпреки множеството дискусии в научната общност, именно там бяха открити и следите на фосфин, чието наличие се оправдава само със съществуването на живот.