5 носорога бяха успешно преместени в естествената си среда, съобщи Ройтерс. Двата мъжки и трите женски бяха транспортирани от зоопарк в Чехия до полята на Руанда. 

Подготовката по преместването отнема месеци, тъй като първоначално носорозите са пръснати из Европа – във Великобритания, Дания и Чехия. Родените в зоопарк животни са на възраст между 2 и 9 г.

Носорозите са имали време да се опознаят в чешкия зоопарк преди да поемат по дългия път – 6 хил. км. От зоопарка признават, че това са своенравни животни и е нужно време да се пригодят към заобикалящата ги обстановка. За това и подготовката е била трудна и е включвала това животните да прекарват известно време в метални кутии, за да свикнат и да не бъдат уплашени преди пътешествието.

В момента на свобода има около 1000 носорога от този вид в света. Сега Руанда ще стане нова родина на общо 25. Новите посетители ще допринесат допълнително за туризма в страната и резервата, като данните сочат, че за 2017 г. страната е спечелила 437 млн. долара от посещения на чужденци.