Когато земята под Истанбул се люлее, в Одрин падат керемиди – така казват жителите на града. Макар и на 200 км от епицентъра на земетресението, всеки човек в Одрин е усетил трусовете вчера.

Вторичните трусове продължават втори ден, което събужда страховете на местните. Основните притеснения са дали сградите, повечето от които са стари и с историческа стойност, са готови да издържат един по-силен трус.

Втори ден учителката по математика Василе Чирак отива със страх в училище. Земетресението я заварва в класната стая, където днес се връща отново.

„Трябва сградите, които се правят, да бъдат здрави нови. Да се поогледат и да имаме тренинг за земетресенията”, казва Василе.

След първия трус от 5,8 по Рихтер са последвали още 188 вторични труса. Пораженията по сградите в Истанбул са предимно пукнатини и паднали мазилки. Леки щети има по сградите на 50 училища. В целия град днес нямаше учебни занятия. Те ще бъдат подновени в понеделник.

„Хората лека-полека започнаха да се връщат към нормалния си начин на живот, но има такива, които все още са по парковете денонощно”, разказва Кадер Хаят, директор на Българската екзархия в Истанбул.

„Безпокойство отново остава само за населението на Истанбул основно. Последният беше с магнитуд 3 и нещо, имаме няколко с магнитуд над 4. Такива теоретично могат да бъдат усетени в някои по-високи сгради в граничните райони. Но нямаме данни за това”, каза в „Тази сутрин” сеизмологът проф. Емил Ботев.

Няма данни за усетени вторични трусове.