Граждански протест срещу бездействието на властите организираха активисти в руския град Омск. Те негодуват от факта, че пета година общината не иска да се справи с огромната локва, която се е образувала край местната улица „Лаптев”, предава онлайн изданието „FlashSiberia”.

„Докато държавата бездейства, „морето” вече взе около 20 жертви, които потънаха в него и това е само официалната ститистика. Сред потъналите има инкасо бус и камион ЗИЛ”, разказва активистът Генадий Шевельов пред медията. По думите му никой не ремонтира пътя, тъй като не е ясно на кого принадлежи.

От време на време местни жители изпомпват водата от „микроязовира” със собствени сили, но заради особеностите на климата в Омск, ямата бързо се запълва пак с вода. Шевельов допълва, че това не е най-страшното. Зимата водата замръзва, а тази година момиченце едва не се удавило, когато ледът под нея се пропукал.

Местни жители препоръчват на автомобилистите да влизат в локвата само с високопроходим автомобил, снабден с т. нар. шнорхел, който засмуква въздух отвисоко и не позволява на двигателя да се напълни с вода. Омскалии даже дали и галено име на мегадупката. Наричат я море Лаптеви. Неговият оригинал се намира край Северния ледовит океан.