Американските власти потвърдиха смъртта на 31 души, загинали в резултат на тропическата буря "Харви", предаде Асошиейтед прес.

Управата на окръг Харис, в който се намира тежко пострадалият от наводненията град Хюстън, каза, че трябва да бъде направена аутопсия на още осем човека, за да се види дали тяхната смърт е свързана с бурята. 

Шестима души от едно семейство, които бяха в неизвестност от неделя след наводненията в Тексас, бяха намерени мъртви в микробуса си. Загиналите са възрастна двойка и четири от правнуците им на възраст между 6 и 16 години.

Властите казаха, че придошлите води са преобърнали два резервоара за съхраняване на нефт в южната част на щата Тексас, при което са се разлели над 110 000 литра суров петрол.

Бреговата охрана на САЩ заяви, че пристанищата на Хюстън, Галвестън, Тексас и Фрийпорт са отново отворени с ограничения за движението на плавателни съдове, след като бяха затворени заради "Харви", посочва Ройтерс.

По оценка на "Мудис аналитикс" икономическите вреди от "Харви" в югоизточната част на Тексас са на стойност между 51 и 75 милиарда долара, което прави бурята една от най-скъпоструващите в историята на САЩ.

Според анализ на Ройтерс при наводненията е пострадало имущество за най-малко 23 милиарда долара само в части на окръзите Харис и Галвестън.