Вероятно над 80 души са загинали в Тексас заради урагана „Харви”, съобщи губернаторът на щата Грег Абът, цитиран от Ройтерс.

Имаме данни за 82 загинали, каза Абът на пресконференция, допълвайки, че се очаква потвърждение от местните власти дали смъртните случаи са свързани със стихията. По-рано бе съобщено за около 60 жертви на урагана, който при преминаването си над Тексас на 25 август бе с категория 4 – най-мощният от 50 години.

Близо 140 хил. къщи бяха повредени или разрушени от урагана и наводненията. Над 5000 души пък все още живеят в места за временно настаняване

Същевременно „Макс”, който е класиран като ураган от първа категория, достигна западното крайбрежие на Мексико в популярен туристически район, който включва градове като Акапулко, Сиуатанехо и Икстапа, предаде Ройтерс.

Националният център за ураганите предупреди за силни дъждове и наводнения в южните крайбрежни щати Гереро и Оахака.

Очаква се по-късно днес ураганът да отслабне до тропическа буря, като първа категория е най-ниската по петстепенната скала на Сафир-Симпсън.

Над Тихия океан обаче се формира тропическата буря „Норма”, която може да прерасне в ураган до петък вечерта местно време.