Жертвите на урагана Матю достигнаха 25 души, а 2 млн. души са призовани да се евакуират заради приближаването му. Голяма част от Съединените щати е блокирана от мощния ураган.

Матю се насочва към Флорида, Джорджия и двете Каролини. Това е най-мощната стихия, виждана в САЩ от повече от десетилетие.

Очаква се стихията да удари директно Флорида към 3 часа тази нощ българско време. Степента ще е 4-та, от общо 5. Едва към понеделник ето тук се очаква постепенно силата на Матю да намалее.

В момента скоростта на вятъра е между 200 и 250 километра в час. Колкото по на Север отива ураганът, толкова повече скоростта отслабва.

Губернаторът на Флорида мобилизира 1500 души от националната гвардия и предупреди, че е възможна „мащабна разруха" в невиждани размери.

В момента жителите на града се запасяват с храни и бензин. Рафтовете в супермаркетите бяха опразнени, а пред бензиностанциите се извиха дълги опашки.

За справяне с бедствието е мобилизирана американската армия.

Административните служби в много райони са затворени, училищните занятия са отменени. Стотици полети са анулирани. Властите обърнаха движението по ключови магистрали, за да могат хората по-бързо да избягат от стихията. 

Дотук стихията засегна Бахамите, Хаити, Доминиканската република, Ямайка, Колумбия и Куба.

В Хаити ураганът отнесе мост и откъсна от света част от страната, заради което бяха отменени президентските избори.

Снимка на окото на смъртоносния ураган взриви интернет. Редица потребители привиждат череп, макар и усмихнат.