"Лаура" удари американското крайбрежие като ураган от 4-а степен. И въпреки че вече отслабна до тропическа буря, успя да създаде достатъчно главоболия на властите в няколко щата.

Снимка: Ройтерс

Засега тя е отнела живота на най-малко четирима души – жертви на паднали върху домовете им дървета.

Със скорост на вятъра от над 240 километра в час "Лаура" е една от най-силните бури, връхлитали крайбрежието на Мексиканския залив. Над 700 хиляди души в щатите Луизиана и Тексас са без ток. А след прогнозите за 6-метрова приливна вълна морето се покачи с едва 3 метра.

„Бурята не ни удари толкова тежко, колкото очаквахме. Въпреки това, и в този момент тя продължава да бушува над източен Тексас и местните все още са в опасност. Там има много високи дървета, доста от които вече са повалени, така че хората трябва да внимават. Стойте си вкъщи!“, призова губернаторът на Тексас Грег Абът.

С навлизането си навътре в сушата ураганът отслабна до тропическа буря. Това означава пориви до 120 километра в час.

Снимка: Ройтерс

В един от засегнатите райони избухна пожар в химическо предприятие. Близката магистрала е затворена, а губернаторът на Луизиана призова местните да си останат у дома със затворени прозорци.

„Ние едва сега започваме да разбираме колко сериозно е. Изглежда, че има повече поражения върху инфраструктурата от вятъра и по-малко наводнения, отколкото очаквахме“, заяви губернаторът на Луизиана Бел Едуърдс.

1500 души са готови да се включат в спасителните операции. Преди бурята да удари, заповеди за евакуация бяха издадени на над 600 хиляди души.