Най-малко 217 са загиналите при мощното земетресение с магнитуд 7,1 по Рихтер в Мексико, станал в 13:14 ч. местно време вчера, обявиха властите.

Данните бяха понижени, след като сутринта беше съобщено за 248 загинали.

Най-малко 22 деца и двама възрастни са загинали при срутване на начално училище в столицата Мексико сити. Други 30 деца и осмина възрастни са в неизвестност, съобщи президентът Енрике Пеня Нието, цитиран от Би Би Си.

Голяма част от жертвите на труса – 86, са изгубили живота си в столицата.

Десетки сгради са се срутили в гъсто населените райони на града и спасителни екипи трескаво търсят оцелели под развалините. Милиони домакинства останаха временно без ток вследствие на труса. Кметът на Мексико сити Мигел Анхел Мансера съобщи, че сгради в 44 района са силно повредени или разрушени, а в някои са избухнали пожари.

71 души са загинали в щата Морелос, южно от Мексико сити, 43-ма – в щата Пуебла. Жертвите в съседния щат Мексико са 12, в щата Гереро – четири, а в Оахака – една.

Няма данни за пострадали българи. „Ще получаваме информация от центъра за защита на населението при промяна на броя на загиналите – дали сред тях не са се появили и български граждани“, каза за bTV посланикът ни Валентин Модев.

Президентът Пеня Нието призова хората да си стоят у дома, за да позволят на спасителите да продължат без прекъсване издирването на оцелели, предаде ДПА.

„Приоритетът в този момент е да продължим спасяването на онези, които все още са в капан, и да окажем медицинска помощ на ранените“, каза той.

Според Геофизичния институт на САЩ епицентърът на труса се е бил на границата между щатите Пуебла и Морелос, на дълбочина 51 км.

Трусът стана точно 32 години след мощното земетресение от 1985 г., в което загинаха над 10 хил. души. Малко преди земята да се разтресе, властите са провели учение за реакция при земетресения.

В Мексико често стават трусове. На 7 септември земетресение с магнитуд над 8 по Рихтер взе най-малко 90 жертви. Въпреки че станаха в един район, двете земетресения не са свързани.