Жертвите на проливните дъждове, които причиниха наводнения и свлачища в Южна Корея, растат. Те вече са над 26, а десет са в неизвестност, съобщиха властите, докато спасителите продължават да издирват хора, блокирани в наводнен подземен тунел, предаде БТА.

Южна Корея е в разгара на летния мусонен сезон и през последните четири дни валят проливни дъждове. Пороите станаха причина за повсеместни наводнения и свлачища, както и за преливането на голям язовир.

Снимка: Ройтерс

Спасителите работят, за да достигнат около 15 автомобила, блокирани в 430-метров подземен тунел в провинция Северен Чхунчхеон. Според агенция Йонхап тунелът е бил залян в събота сутринта, след като водата го е наводнила твърде бързо и хората не могли да избягат. В неделя бяха открити още пет тела в останал под вода автобус.

По-голямата част от жертвите, включително 17 загинали и девет изчезнали, са от провинция Северен Кьонсан, планински регион, особено засегнат от свлачища, които погълнаха къщи и погребаха обитателите им.

Снимка: Ройтерс

Някои от изчезналите хора са били отнесени от преляла река в провинция Северен Кьонсан. Прогнозата е, че до сряда ще паднат още дъждове, а метеорологичната администрация предупреди, че метеорологичните условия представляват „сериозна“ опасност.

Южна Корея редовно страда от наводнения по време на летния мусонен сезон, но като цяло страната е добре подготвена и броят на жертвите остава сравнително малък. Миналата година страната също преживя проливни дъждове и наводнения, които убиха 11 души.

След това правителството каза, че валежите през 2022 г. са били най-обилните от началото на метеорологичните данни за Сеул преди 115 години, като обясни екстремното време с изменението на климата.