Джасинда Ардърн назначи в понеделник първия си министър на външните работи на Нова Зеландия, който е от коренното население на страната, допълвайки един от най-разнообразните парламенти в света, пише Си Ен Ен.

Наная Махута, която е маори - коренното население на Нова Зеландия, преди четири години стана и първата жена член на парламента в страната, която носеше моко кауае - традиционна татуировка на брадичката си. 

Предишният външен министър на страната Уинстън Питърс също е маори.

"Имам привилегията да мога да водя комуникацията в чужбина", казва Махута според националното Радио Нова Зеландия.

Наная Махута
Снимка: Getty Images

Лявоцентристката Лейбъристка партия на премиера Джасинда Ардърн беше преизбрана миналия месец, като спечели 49,1% от гласовете според предварителните резултати. 

Вземайки 64 от 120 места в парламента, нейната партия стана първата, която печели мнозинство, откакто сегашната политическа система в страната беше въведена през 1996 г.

Предстоящият парламент на Джасинда Ардърн изглежда ще бъде един от най-разнообразните в света. 

Почти половината от законотворците в Нова Зеландия ще бъдат жени - значително по-висока от средната стойност в световен мащаб, която е около 25%.

Наная Махута и Джасинда Ардърн
Снимка: Getty Images

Около 10% от тях открито са представители на LGBTQ общността - по-висок процент от предишния носител на титлата - Великобритания, където около 7% от членовете на Камарата на общините открито са различна от хетеросексуалната ориентация, според националната Телевизия Нова Зеландия. Новият вицепремиер на Нова Зеландия Грант Робъртсън също е гей.

"Те отразяват Нова Зеландия, която ги е избрала", каза Джасинда Ардърн в понеделник, когато обяви кабинета си.

Вижте повече за Наная Махута и Джасинда Ардърн в Ladyzone.bg.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!