Полицията в Истанбул е идентифицирала тялото на извършителката на самоубийствения бомбен атентат от вчера срещу сградата на туристическата полиция в Истанбул, която се намира историческия площад "Султан Ахмед", предаде БНР в сряда.

Представител на Дирекцията по сигурността заяви, че атентаторът е 26-годишна жена на име Елиф Султан Калсен - член на забранената заради тероризъм крайно лява екстремистка организация "Революционен фронт за народноосвобождение". Полицията идентифицирала камикадзето благодарение на данните от уличните камери.

Жената е била разкъсана от бомбата. На тялото й била закачена още една бомба, която в последствие взриви полицейски екип. Загина един полицай, а друг беше ранен.

Валията на Истанбул Васъф Шахин съобщи, че жената говорела на английски, докато се опитвала да влезе в офиса на туристическата полиция. Според полицейските източници жената камикадзе била сред издирваните 9 души, за които преди време бе съобщено, че са били прехвърлени от чужбина в Турция за извършване на терористични атентати.

Специалисти по тероризма коментират, че групировката след близо една година затишие е активизирала дейността си. Преди няколко дни групировката пое отговорност за атентата, при който мъж хвърли граната пред полицията до двореца Долмабахче и беше арестуван. Същата организация през 2013-та година извърши атентат срещу американското посолство в Анкара.

Полицията в Истанбул предприе снощи акции на много места, за които имали данни, че са явки на организацията. Силите по сигурността са вдигнати поради опасения от нови атентати.