Гореща вълна връхлетя Западна Европа. Властите в Женева дори обявиха тревога, заради очакваните 40 градусови жеги до края на седмицата. Летните горещини поставиха 60-годишен рекорд във Франция. Парижани се възползваха от всеки сантиметър сянка, за да се скрият от палещите лъчи на слънцето.

Хиляди хора потърсиха спасение от жегите по паркове, фонтани и басейни.

Горещият фронт идва от Северна Африка, като в някои части на Испания термометрите отчетоха 43 градуса.

Испания и Португалия отправиха предупреждения до жителите си да вземат допълнителни мерки срещу горещините, които са обхванали Иберийския полуостров.

След Франция горещата въздушна маса ще достигнe и Обединеното кралство утре, когато температурите в Лондон ще надминат 30 градуса. Никола Мейкси от лондонската метеорологична служба каза, че горещините ще започнат да намаляват от четвъртък.

В Женева бе обявена тревога за извънредно горещо време, след като по обяд температурата в града стана 32 градуса и се очаква да достигне 39 градуса до събота, предаде Франс прес.

Жена събира слънце по време на горещата вълна в Брюксел на 30 юни.
Снимка: ReutersМестните метеоролози очакват силни жеги в района на Женева от утре поне до 7 юли. Медицинските служби са задействали плана за реакция при силни горещини. Санитарните служби и аптеките на кантона са увеличили степента си на готовност.

Португалските здравни власти също издадоха предупреждение за опасни атмосферни условия и препоръчаха на хората да вземат допълнителни мерки заради връхлетелите страната горещини, предаде Асошиейтед прес. Синоптиците прогнозират температурите да надхвърлят 40 градуса в някои от южни райони.

Спасение от жегите във водното огледало в Бордо, Франция.
Снимка: Reuters

Местното главно здравно управление препоръча на хората да не стоят на слънце между 11 и 17 ч. Властите предупредиха и за висок риск от горски пожари в гористите райони на Централна и Северна Португалия.

Съседна Испания също трябва да се справя с гореща вълна поради придвижването на горещи въздушни маси от Африка на север към Европа.