Западна Европа изнемогва в непоносими горещини. Температурите в Париж стигнаха 40 градуса, необичайно горещо е и в други страни на континента.

След дълги седмици на мрачно време и дъжд, британците най-сетне разбраха какво е лято. Живачният стълб се изкачи до рядко вижданото на Острова 32-ро деление, което накара хората да хвърлят дрехите и да изпълнят плажовете и парковете.

Далеч на юг свикналите със жегите италианци също страдат под палещото слънце. Горещините се дължат на шестия за това лято антициклон от Африка, наречен Луцифер. На много места температурите достигнаха 40 градуса. Жегата дава глътка въздух на хотелиерите и ресторантьорите, които се радват на наплив на туристи, особено край морето.

„Кризата е очевидна, оборотът ни е с 30-40 процента по-нисък. Слава Богу, тези дни идват все повече хора заради топлото време”, споделя Клелия Тараборели, собственик на хотелски комплекс в Италия.

С температури над 30 градуса германците имат още един аргумент да наблягат на бирата. Заради необичайно високите температури авторитетният автомобилен клуб АДАК препоръча на шофьорите да се запасят с повече течности, но не и бира, и да внимават да не заспят зад волана, унесени от топлината.