Времето в Европа остава екстремно, но двата полюса – докато Балканите и южните части на континента са обхванати от 40-градусови жеги, централна Европа беше ударена от силна буря.

60-годишен мъж получи инфаркт и почина в румънския град Галац. Метеоролозите прогнозират температури до 42 градуса за западната част на Румъния днес.

Подобно е положението и в Сърбия, където преживяват най-топлото лято от пет години насам. Властите призоваха хората да не излизат в горещините, въведени са ограничения за движението на камионите по пътищата.

В Италия пък 79-годишна жена стана жертва на пожар, причинен от горещините. Температурите там също надхвърлят 40 градуса.

Нови пожари избухнаха и в Гърция. Край Атина огънят е нанесъл щети на къщи и коли. Властите издадоха заповед за евакуация. Пожар изпепелява гори и маслинови гървета на остров Лесбос.

Десетки пожари бушуват и в Албания, която поиска помощ от Европа.

В Хърватия електропреносната мрежа е натоварена заради рекордното потребление от климатици.

На този фон гръмотевична буря удари Германия вчера следобед. Части на Берлин бяха потопени под вода. Има затънали автомобили и множество наводнени сгради. Не се съобщава за пострадали.