Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди страните от ЕС, че ако не спазят европейския план за разселване на мигранти, това би било началото на края на съюза, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата година ЕК представи план за разселване на 160 000 мигранти от Гърция и Италия в останалите държави членки. 

"Някои страни не го прилагат", заяви Юнкер в реч в Париж. Той подчерта, че "ако определено правило, прието по демократичен път, вече не се спазва от държави-членки, това ще е началото на края". 

"Ако всеки път, когато някоя страна, която не е съгласна с дадено решение, организира референдум, за да реши обратното на това, което казват правните норми, няма да можем да управляваме и ръководим Европейския съюз", се аргументира Юнкер в критика, очевидно насочена към Унгария.

Председателят на ЕК подчерта, че ЕС е основан върху юридически норми. "Изключително ме натъжава да видя, че днес някои страни членки се отличават с това, че вече не спазват европейските закони", добави той.

В неделя Унгария произведе референдум срещу заселването на бежанци, който остана невалиден поради слабата активност. Във вторник обаче премиерът Виктор Орбан обяви, че ще поиска от парламента да забрани колективното разселване на мигранти в страната. 

Представители на ЕС често напомнят на Унгария, че договореното миналата година разселване се отнася за всички страни членки.