Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изпрати поздравително писмо до новоизбрания президент на България Румен Радев.

Надявам се, че изборите и Вашият личен ангажимент ще осигурят политическата стабилност, необходима за постигане на текущите икономически и структурни реформи, и изпълнението на общия европейски дневен ред. България има централна роля в процеса на взимане на решения в Европейския съюз, пише в адреса си Юнкер, цитиран от БТА.

Вашето избиране идва в изключително важен момент, както за Вашата страна, така и за ЕС, допълва той в писмото си до Радев. Днес, когато сме изправени пред общи предизвикателства като бежанската криза, стремежа към енергийна сигурност и създаването на устойчиви работни места и икономически растеж, за нас е важно да работим в тясно сътрудничество, за да се намерят необходимите решения на всички тези предизвикателства. Вярвам, че Вашата всеотдайност и лидерство ще дадат възможност за поддържането на сигурността, стабилността и отличното сътрудничество на България с ЕС, се посочва в писмото до новоизбрания български държавен глава.

Желая Ви успех във Вашия президентски мандат и с нетърпение очаквам да работим с Вас по същия начин, по който имах удоволствието и привилегията да работя с досегашния президент Росен Плевнелиев, допълва Юнкер в поздравителното си писмо до Радев.