Повторното въвеждане на смъртното наказание в Турция ще бъде равнозначно на отказ от продължаване на преговорния процес за присъединяване към ЕС, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю за в. „Райнише пост”, цитирано от ТАСС.

„Ако въвеждането на смъртното наказание се окаже нещо повече от риторика, то ще е равнозначно на отказ на Турция от европейското семейство. Това ще е равносилно на край на преговорите (за членство в ЕС-б.р.), тъй като основа на нашата общност са уважението към демокрацията, правата на човека и международното право. Тези ценности изключват смъртното наказание”, каза Юнкер.

Председателят на Еврокомисията каза също, че независимо от сегашните разногласия между Брюксел и Анкара, разчита на тесни бъдещи отношения с Турция. Според него, съдбата на Турция е „тясно свързана с ЕС”.

В Турция въпросът за смъртното наказание стана отново актуален след опита за преврат през миналото лято, след който хиляди военни, полицаи, магистрати, журналисти, преподаватели и др. бяха арестувани по обвинения в заговорничество срещу държавата.

На 16 април, веднага след референдума за поправки в конституцията президентът на южната ни съседка Реджеп Ердоган заяви, че „първата му работа” е да обсъди с премиера Бинали Йълдъръм и с председателя на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели въпроса за връщане на смъртното наказание в практиката.

Миналия петък прес секретарят на германското правителство Щефен Зайберт заяви, че Берлин ще използва всички законни средства, за да не позволи провеждането на референдум по въпроса на своя територия.