България може да разчита на нас, заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург в рамките на дебата, посветен на предстоящия този месец Европейски съвет, предаде БТА.

Съобщихме на българското правителство, че ще осигурим 108 милиона евро за охраната на границите, ще изпратим 130 допълнителни граничари, допълни Юнкер. Трябва да направим така, че България да разполага със 150 допълнителни превозни средства за охрана на границата, посочи председателят на ЕК.

Той заяви, че споразумението на ЕС с Турция за миграцията работи, а броят на мигрантите, достигащи Гърция, е спаднал значително. Това не значи, че всичко в Турция е наред, коментира Юнкер.

По неговите думи е необходимо инвестиционният план за Африка да се задвижи възможно най-скоро, за да има въздействие върху причините за миграцията.

Унгарският народ се произнесе за прилагането на вече приетите решения в областта на миграцията, коментира Юнкер по повод референдума, организиран от Будапеща и завършил с провал за управляващите, които настояват квотите на ЕС за разселване на мигранти да не бъдат изпълнявани.

Юнкер настоя двустранното търговско споразумение с Канада да влезе в сила след няколко месеца. България по-рано обвърза ратификацията на споразумението от Народното събрание с отпадането на канадските визи за българските граждани.