Палестинското движение „Хамас“, което управлява Ивицата Газа, сменя програмата си, като ще приеме палестинска държава в границите от 1967 г. и вече няма да призовава за унищожаването на Израел, предадоха световните агенции.

Програмата беше качена в сайта на движението на английски и арабски език, а по-късно беше представена на пресконференция в катарската столица Доха от лидера на движението Халед Мешаал.

Тя изглежда по-прагматична и „Хамас“ се надява, че ще допринесе за прекратяването на дългогодишната международна изолация, отбелязва АП.

Документът е от 42 точки в пет страници и е плод на четири години вътрешни дебати, поясни Мешаал.

Снимка: Reuters

„Хамас“ поддържа освобождаването на цяла Палестина, но е готов да подкрепи държава в границите от 1967 г., без да признава Израел или да отстъпва каквито и да е права“, каза Мешаал в Доха, предаде Ройтерс.

Други важни точки от програмата са разграничаване между евреите като религиозна общност от една страна и окупация и ционисткия проект от друга страна и дистанциране на „Хамас“ от египетските „Мюсюлмански братя“.

С последното се отваря път за подобряване на отношенията с властите в Кайро, които неведнъж обвиняваха „Хамас“ във връзки с това движение и в участие в неговите бунтовнически изяви по време на януарската революция от 2011 г. и след нея.

„Хамас“ може би търси и по-добри отношения със западните страни, много от които я определят за терористична групировка заради враждебността ѝ към Израел.

Новата политическа програма бе представена 48 часа преди срещата на палестинския президент Махмуд Абас с американския президент Доналд Тръмп, допълва Франс прес.

През 1967 г. Израел превзе Газа, Западния бряг и Източен Йерусалим във война с арабските страни, а през 2005 г. се оттегли от Газа. Държава в границите от 1967 г. е цел, която си е поставил и основният политически противник на „Хамас“ – движението „Фатах“ на палестинския президент Махмуд Абас, допълва Ройтерс.

Снимка: Reuters

За пръв път в историята си „Хамас“ променя политическата си програма, приемайки създаване на палестинска държава, ограничена в границите от 1967 г. и настояваща върху политическия, а не религиозния характер на конфликта си с Израел, отбелязва АФП.

През 1987 г. основополагащата харта на движението призоваваше за установяване на ислямска държава в историческа Палестина или на територията между Средиземно море и река Йордан, която също включва и Израел, припомня АП.

Същевременно обаче Израел окачестви нова политическа доктрина на „Хамас“ като опит да бъде заблуден светът, представяйки смекчена политика спрямо Израел, предаде Ройтерс.

„Хамас“ иска да излъже света, но няма да успее – каза Давид Кейес, говорител на премиера Бенямин Нетаняху. – Те копаят тунели за терор и изстрелват хиляди ракети по цивилни израелци. Това е истинското лице на „Хамас“.

Днес освен това е денят, в който Израел всяка година почита паметта на загиналите свои герои във войните със съседните арабски страни и в битки и терористични атаки.

Използвани са материали на БТА