Швейцарецът Жак Дюбоше, германецът Йоахим Франк и британецът Ричард Хендерсън спечелиха Нобеловата награда за химия за разработване на криоелектронна микроскопия, която революционизира биохимията, съобщи сайтът Nobelprize.org.

Криоелектронната микроскопия визуализира процеси, които преди това не са виждани. Това е огромно постижение, както за изучаването на биомолекулите, така и за развитието на фармацевтиката.

"Този метод пренесе биохимията в нова ера", заяви Шведската кралска академия на науките.

Веднага след награждаването с Нобеловата награда по химия Йоахим Франк заяви по телефона, че потенциалът на метода на криоелектронната микроскопия е огромен, предаде Асошиейтед прес.

Йоахим Франк, който е учен от Колумбийския университет в Ню Йорк, изтъкна, че с новото откритие медицината вече няма да се фокусира върху органите, а ще следи процесите в самата клетка.

Благодарение на тазгодишните Нобелови лауреати скоро ще можем да разполагаме с детайлни изображения с атомна разделителна способност на сложните машинарии на живота.

Изображението е ключово за разбирането. Научните пробиви често се градят върху успешно онагледяване на невидими за човешкото око обекти. В биохимичните карти обаче отдавна "зеят" празнини, тъй като за наличната към момента технология е било трудно да генерира изображения на по-голямата част от молекулярната машинария на живота.

С появата на криоелектронната микроскопия всичко това се променя.

Изследователите вече могат да замразяват биомолекули насред движение и да онагледяват невиждани досега процеси, които са ключови както за базовото разбиране на химията на живота, така и за развитието на фармацевтиката.

Електронните микроскопи дълго време са смятани за подходящи единствено за изобразяване на мъртва материя, тъй като мощните им лъчи унищожават живота.

През 1990 г. обаче Ричард Хендерсън постига успех в използването на електронен микроскоп, за да генерира триизмерно изображение на протеин с атомна разделителна способност. Пробивът му доказва потенциала на технологията.

Технологията става общодостъпна благодарение на Йоахим Франк.

Между 1975 и 1986 г. той разработва метод за обработка на изображение, при който неясните двуизмерни изображения на електронния микроскоп се анализират и се сливат, разкривайки ясна триизмерна структура.

Заслугата на Жак Дюбоше е добавянето на вода към електронната микроскопия. Във вакуума на електронния микроскоп водата в течно състояние се изпарява, в резултат на което биомолекулите губят първоначалната си структура.

В началото на 80-те години на миналия век Дюбоше намира разрешение на проблема, успявайки да превърне водата в стъкловидно вещество. Ученият постига това, охлаждайки я толкова бързо, че водата се втвърдява около биологична проба, позволявайки на биомолекулите да запазят естествената си форма дори във вакуум.

Благодарение на постиженията на тримата Нобелови лауреати са оптимизирани "всяко болтче и гайка" на електронния микроскоп.

Желаната атомна разделителна способност е постигната през 2013 г. За изследователите генерирането на триизмерни структури на биомолекули се превръща в рутина.

През последните няколко години научната литература изобилства от всевъзможни изображения - от протеини, причиняващи антибиотична резистентност, до повърхността на вируса зика. В резултат на това биохимията бележи експлозивно развитие и е "настроена" за вълнуващо бъдеще.

Нобеловата награда за химия се присъжда от Кралската шведска академия на науките от 1901 г. Лауреати на Нобеловата награда за химия с голяма известност са: Сванте Арениус /1903/, Ърнест Ръдърфорд /1908/, Мария Кюри /1911/, Ирен и Фредерик Жолио-Кюри /1935/.

Тази година паричната равностойност на Нобеловата награда е 9 милиона крони (944 000 евро).

Миналата година Нобелова награда за химия спечелиха Жан-Пиер Соваж, Фрейзър Стодарт и Бернар Феринха за разработването и синтеза на молекулярни машини - молекули с контролируеми движения, които могат да изпълняват задача, когато им бъде подадена енергия.

Кои са нобеловите лауреати за химия?

Жак Дюбоше е роден през 1942 г. в Егъл, Швейцария. Защитава докторати в университетите в Женева и Базел през 1973 г. Той е почетен професор по биофизика в университета на Лозана.

Йоахим Франк е роден през 1940 г. в Зиген, Германия. Придобива научната титла "доктор" през 1970 г. в Техническия университет в Мюнхен. Сега преподава биохимия и молекулярна биофизика и биологични науки в Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ. Той е американски гражданин.

Проф. Франк е отличен с медал "Бенджамин Франклин" през 2014 г. и награда "Уайли" за биохимични науки през настоящата година.

Ричард Хендерсън е роден през 1945 г. в Единбург, Шотландия. Защитава докторат в Кембриджския университет във Великобритания през 1969 г. Той е ръководител на програма в лабораторията по молекулярна биология на висшето учебно заведение.

Проф. Хендерсън има редица отличия, сред които медала "Ханс Кребс" на Федерацията на европейските биохимични дружества от 1984 г. и наградата "Александър Холъндър" на американската Национална академия на науките от 2016 г.